Vilken mobiloperatör har den bästa 4G-täckningen i Sverige?

Så hittar du mobiloperatören med det bästa och snabbaste 4G-nätet

Är det dags att byta internetleverantör? Vi har tagit en titt på vilka mobiloperatörer som ligger i topp just nu när det gäller täckning och hastighet. Läs vår praktiska guide för att ta reda på vilka operatörer som är bäst i test och vilka som ger dig den sämsta täckningen.

Täckning i ett nötskal

I jämförelse med andra länder är 4G-täckningen i Sverige ganska bra, särskilt i storstäderna. Ser man till Stockholm, Göteborg och Malmö är 4G-täckningen i princip helt utbyggd. I medelstora städer som Karlstad, Uppsala och Jönköping är täckningen också väldigt bra men kan saknas på en del ställen utanför stadskärnorna. 

Täckningskartor

Generellt sett är det svårt att jämföra olika leverantörer eftersom 4G-täckningen skiljer sig så enormt åt på olika orter. Därför finns det något som heter täckningskartor. Innan du tecknar avtal med en mobiloperatör kan du ta reda på hur pass utbyggd täckningen är i just ditt område genom att ta en titt på deras täckningskartor.

De flesta mobiloperatörers täckningskartor finns att hämta på deras respektive hemsidor. Där kan du se vart någonstans operatören har 3G och 4G-täckning samt vilka surfhastigheter du kan komma upp i med deras nät. Du kan välja att söka på både kommun, ort, gata eller postnummer.

Gemensamma nät: Telia, Tele2 och Telenor

De allra flesta operatörer delar nät med en eller flera andra operatörer. Det är därför viktigt att ta reda på vilket nät din framtida operatör använder sig av innan du tecknar ett nytt abonnemang.

Telia och Tele2 har ett gemensamt 3G-nät som har byggts ut av deras samägda bolag Svenska UMTS-Nät AB. Samtidigt delar Tele2 och Telenor samma 4G-nät. Telenor och Tre delar 3G-nät på landsbygden genom det gemensamma bolaget 3GIS. Däremot har de egna 3G-nät i storstäderna. 

Täckningsgaranti

Olika operatörerna ger olika typer av täckningsgaranti. Telenor är en av de operatörer som har täckningsgaranti. Det innebär att om det mobila bredbandet inte fungerar på din ort kan du säga upp ditt abonnemang helt kostnadsfritt.

Både Tele2 och Comviq har istället en så kallad nöjd-kund-garanti. Garantin fungerar ungefär på samma sätt som täckningsgarantin.

Ta reda på vilka operatörer som erbjuder täckningsgaranti innan du tecknar ett nytt abonnemang. På så sätt kan du testa dig fram till den operatör som har bäst täckning på just din ort.

Bra täckning i städer, sämre täckning på landsbygden

Alla operatörerna har god täckning i större städer och tätorter. Däremot är skillnaderna stora på landsbygden och många leverantörer har ganska dålig täckning. Det här beror helt enkelt på att det inte är tillräckligt lönsamt att bygga ut mobilnätet i dessa områden. Enligt nya mätningar ligger Tre högst upp på listan bland de sämsta nätleverantörerna på landsbygden.

Telenor störst på täckning

Telenor har Sveriges mest heltäckande 4G-nät (tätt följt av Telia) med täckning i hela 98 % av landets befolkade yta. Täckningen är riktigt bra både i tätorter och städer. Telenor delar sitt nät med systeroperatörerna Vimla och Comviq. 

Hallon och Tre sämst i Norrland

Tre och Hallon delar mobilnät och har begränsad täckning i Norrland. Bara ett fåtal storstäder, däribland Gävle och Sandviken, har 4G-täckning från de här operatörerna. Större städer som Umeå, Luleå, Kiruna och Sundsvall saknar täckning helt.

Tack! Jag använde ert jämförelse verktyg och hittade ett billigare alternativ. Jag sparade över 2000 kr / året! - Sven, Malmö
Tjänsten tillhandahålls av Summarum Media AB. Du kan nå oss via email på [email protected] Summarum Media AB - Broholmen 10 - 00530 Helsingfors - Finland Kontakta oss
Summarum Media AB - bastamobil.se - Alla rättigheter förbehållna.