smobilabonnemang.se

Köpa begagnad mobil

Genom att köpa en begagnad mobil nästa gång du behöver en ny bidrar du till en mer hållbar konsumtion genom att minska elektronikavfallet. Samtidigt som det är positivt för miljön är det även en fördel för plånboken. För att göra ett bra köp är det viktigt att vara medveten om var du köper din mobil, hur enhetens skick är och vilka garantier som erbjuds. Här går vi igenom några av de bästa sidorna för begagnade mobiler samt viktiga faktorer att överväga innan du slår till.

Var kan man köpa gamla mobiler

Det finns flera sajter där du kan köpa begagnade mobiler, var och en med sina fördelar och nackdelar. När det är dags att byta telefon är val av sajt något som kan påverka både priset och säkerheten på köpet, men också utbudet. De flesta har alla välkända varumärken som begagnad iPhone, Samsung, Sony och Xiaomi, men i varierande antal.

Renewed

Renewed är ett svenskt företag som har ett stort utbud av begagnade mobiler. Alla modeller har renoverats med originaldelar och fått en grundlig inspektion av professionella tekniker för att säkerställa att de fungerar som nya. En mobil härifrån är nästan 50% billigare än en fabriksny mobil. Både Telenor och Vimla har valt Renewed som leverantör av renoverade mobiler vilket indikerar på en trovärdighet. De erbjuder dessutom 12 månaders garanti vilket ger extra trygghet för köparen.

Mobilfynd

Mobilfynd är en specialiserad sajt för begagnade mobiler. Här hittar du ett brett utbud av telefoner som har kontrollerats och graderats utifrån deras skick. Mobilfynd erbjuder även 14 dagars ångerrätt och har för den som önskar flera olika tillbehör till telefoner i sitt sortiment. 

Mobiloperatörer

Begagnade mobiler finns också att hitta hos många mobiloperatörer. Dessa enheter har ofta testats och ibland kommer de med en begränsad garanti, vilket gör dem till ett säkrare alternativ än att köpa från privatpersoner. Telenor och Vimla är exempel på operatörer som erbjuder renoverade mobiltelefoner.  

Är det värt att köpa en begagnad telefon?

Att köpa en begagnad telefon har flera fördelar som gör det värt att överväga. Priset är oftast betydligt lägre än för en ny telefon, vilket kan vara särskilt attraktivt för dem med en begränsad budget. Begagnade telefoner kan erbjuda samma funktioner och prestanda som en ny, och genom att kontrollerad batterihälsan och hur väl den har renoverats kan din nya renoverade telefon vara ett riktigt kap.

Lägre pris

Den mest uppenbara fördelen med att köpa en begagnad mobil är priset. Begagnade telefoner är ofta betydligt billigare än nya, vilket gör det möjligt att få en högkvalitativ enhet till en bråkdel av kostnaden. Priset är beroende av telefonens årsmodell, hur mycket den har använts och om den är hel, men du kan hitta telefoner som kostar hälften så mycket som en fabriksny.

Batterihälsa

Batterihälsa är en viktig aspekt att tänka på när man köper begagnat. Batterier försämras med tiden och håller normalt i 2–3 år vilket innebär att de kan behöva bytas ut för att säkerställa optimal prestanda. Vissa säljare, särskilt de som erbjuder renoverade enheter, byter ut batterier eller garanterar en viss nivå av batterihälsa, vilket kan vara en stor fördel. Innan du gör ditt köp bör du kontrollera att batteriet har en kapacitet på 80% eller mer.

Hur väl har den renoverats?

Renoveringens kvalitet är också avgörande. En telefon som har renoverats professionellt, där både yttre och inre komponenter har kontrollerats och bytts ut vid behov, kan vara nästan lika bra som en ny enhet. Garantier från renoveringsföretag ger extra trygghet och försäkrar att telefonen kommer att fungera korrekt.

Ett mer miljövänligt köp

Utöver ekonomiska fördelar, har köp av begagnade telefoner även en positiv miljöpåverkan. Genom att återanvända elektronik minskar vi mängden elektroniskt avfall och minskar behovet av att utvinna och bearbeta nya råmaterial.