Bästa mobilabonnemanget för familjen

En för Sverige ganska ny utveckling är lanseringen av familjeabonnemang. Då det kanske inte är helt uppenbart vad denna sortens abonnemang innebär kommer vi först att förklara vad detta abonnemang innebär, olika tjänster och vilken operatör som är bäst för just dig. På så sätt blir det enklare att förstå skillnaden mellan denna sortens abonnemang och vanliga mobilabonnemang.

Ökad efterfrågan på surfmängd

I samband med att smartphones, surfplattor och mobila enheter blev ett givet inslag i vardagen så ökade våra förväntningar på vad ett mobilabonnemang skulle, och borde, innehålla. Allt fler av operatörernas resurser kom att skiftas från samtal och meddelanden till datatrafik, då efterfrågan på att kunna använda sociala medier och strömmande tjänster ökade. Därefter började det ses som naturligt att ha mer eller mindre obegränsade samtal och meddelanden.

Vad är familjeabonnemang?

I anslutning till ökad efterfrågan på surf så växte även efterfrågan på tjänster där man som familjemedlemmar delade på en gemensam pott. Främst för att garantera att alla hade tillgång till efterfrågade tjänster och även för att få en bättre översikt över familjens abonnemang.

Familjeabonnemang innebär att varje enskild familjemedlem har ett eget mobilnummer, men delar på mängden surf. För att förhindra att någon på egen hand förbrukar den tillgängliga potten kunde du aktivera diverse spärrar. Dessutom kan du beställa familjeabonnemang med obegränsade samtal och meddelanden.

Koppla ihop dig med övriga familjemedlemmar

Ofta inkluderar familjebonnemangen särskilda tjänster i syfte att sammanlänka familjemedlemmarnas enheter. Tanken är att du, oavsett plats och enhet, ska kunna koppla ihop dig med övriga familjemedlemmar. Denna sortens tjänst har dock på senare år minskat i intresse både hos konsumenter och operatörer.

Vilka operatörer erbjuder familjeabonnemang?

I dagsläget är det förhållandevis få operatörer som tillhandahåller familjeabonnemang. Och hur många familjemedlemmar som ingår varierar mellan två och tio. Enligt vår undersökning erbjuder endast tre av samtliga operatörer familjeabonnemang: Comviq, Telenor och Telia. Av dessa riktar sig Comviq endast till föräldrar som vill länka ihop ett specifikt abonnemang med ett minderårigt barns abonnemang. På så sätt är det endast Telia och Telenor som fortfarande marknadsför familjeabonnemang. 

Behöver man verkligen ett särskilt familjeabonnemang?

För ett antal år sedan, då faktura var det primära betalningssättet och mängden surf var väldigt begränsad, så fyllde familjeabonnemang en ganska nyttig funktion. Genom att samla abonnemangen på en och samma faktura behövde man inte administrera lika mycket betalningar. Och genom att ha en samlad datapott kunde alla i familjen ha tillgång till surf. Men mycket har hänt i mobilbranschen. Nu för tiden är det inte ovanligt att mobilabonnemang kan länkas till bank- eller kreditkort, autogiro eller e-faktura för automatisk betalning. Så att administrera ett flertal fakturor är inte längre ett särskilt stort problem.

jämför familjeabonnemang här

Då de flesta mobilabonnemang i dagsläget kommer med en ganska stor mängd surf finns inte heller samma behov av att ha en gemensam pott. På ett område där familjeabonnemang fortfarande tillför mervärde är kostnaden för att ringa och skicka meddelanden inom familjen. Ofta sker detta kostnadsfritt inom dessa tjänster.

Om du främst håller kontakten inom familjesfären kan ett familjeabonnemang bli väldigt förmånligt. Men om du främst använder surf, eller kommunicerar mer utanför än inom familjen, är det inte säkert att familjeabonnemang är ett bra alternativ.

Vad är alternativet till traditionella familjeabonnemang?

För att svara på frågan måste du först fundera på hur dina familjemedlemmar faktiskt använder sina mobiltelefoner. Det är nämligen inte säkert att samtliga medlemmar förbrukar lika mycket surf. Då kan det mest förmånliga vara att se till att vissa har abonnemang där en stor mängd surf ingår, medan andra har abonnemang som är ämnade för samtal och meddelanden.

Det är viktigt att ha helhetsperspektivet i åtanke. Även om ett enskilt abonnemang, med mycket surf, är dyrare i jämförelse med övriga abonnemang så kan det i slutändan bli billigare att låta den som förbrukar mycket surf ha ett sådant. Anledningen är att det annars finns en risk att denna person använder minst lika mycket surf fast med ett avsevärt mycket dyrare abonnemang.

Borde man skaffa ett familjeabonnemang eller vanligt abonnemang?

Det är inte alltid säkert det finns ett enskilt mobilabonnemang som är bäst för just dig och din familj. Ibland kan den bästa lösningen vara att skaffa ett flertal abonnemang där varje abonnemang istället fyller den enskilde familjemedlemmens behov bäst. Ofta blir denna lösning billigast i längden. Dessutom blir det enklare att byta abonnemang om det skulle visa sig att behoven förändras. Om du däremot har ett specifikt familjeabonnemang finns risken att du binder samtliga familjemedlemmar till ett abonnemang som på det stora hela är ganska oförmånligt.

Referenser

 1. Mobil.se. Nu har Telenor infört familjeabonnemang. 3 okt, 2013.
 2. Mobil.se. Telias senaste drag: Familjeabonnemang. 25 mar, 2013.
 3. AllTele. Tjänstevillkor. Allmänna villkor, 1 feb 2017.
 4. Fello. Allmänna villkor. 1 mar 2017.
 5. Comviq. Almänna villkor. 21 nov 2015.
 6. Halebop. Telias allmänna villkor för tjänster till konsumenter. 1 jan 2016.
 7. Hallon. Allmänna villkor. 10 mar 2016.
 8. Net1. Allmänna villkor. 1 nov 2015.
 9. Universal Telecom. 1 feb 2017.
 10. Tele2. Allmänna villkor. 1 feb 2014.
 11. Telenor. Allmänna villkor / överlåtelse av abonnemang. 1 nov 2016.
 12. Telia. Allmänna villkor. 1 jan 2016.
 13. Tre. 3S allmänna villkor. 30 nov 2016.
 14. Vimla. Allmänna villkor. 24 feb 2016.
Tack! Jag använde ert jämförelse verktyg och hittade ett billigare alternativ. Jag sparade över 2000 kr / året! - Sven, Malmö
Tjänsten tillhandahålls av Summarum Media AB. Du kan nå oss via email på [email protected] Summarum Media AB - Broholmen 10 - 00530 Helsingfors - Finland Kontakta oss
Summarum Media AB - bastamobil.se - Alla rättigheter förbehållna.