Kan jag överlåta mitt mobilabonnemang?

Att tänka på om du tänkt överlåta ett mobilabonnemang

En vanlig förkommande fråga är huruvida man kan överlåta ett mobilabonnemang. Detta är inte så konstigt då de individuella behoven av mobilabonnemang ofta varierar med tiden. Inte sällan hamnar man i situationen där man tecknar ett förmånligt abonnemang men som man senare inser att man inte har nytta av längre. Kanske ska du resa bort under en längre tid eller så kanske ditt surfbehov har minskat.

Att överlåta ditt mobilabonnemang är ett enkelt alternativ till att säga upp abonnemanget helt. På så sätt kan du även låta en vän eller familjemedlem dra nytta av de förmåner som faktiskt kommer med abonnemanget. Här kan du läsa mer om vilka operatörer som tillåter dig att överlåta ditt mobilabonnemang och vilka regler som faktiskt gäller.

Vad är egentligen ett mobilabonnemang?

Innan vi kan förklarar hur du går tillväga för att överlåta ett mobilabonnemang är det viktigt att förstå vad ett mobilabonnemang egentligen är. Ett mobilabonnemang är först och främst ett avtal mellan dig som kund och företaget som du tecknar abonnemanget hos. I avtalet ställs vissa krav på presentationer från båda avtalsparter. Ditt ansvar är att betala en särskild avgift, medan företaget tar på sig ansvaret att leverera en viss tjänst.

Fördelar med att teckna mobilabonnemang som privatperson

Om du har tecknat abonnemanget som privatperson så räknas det alltid som en konsumenttjänst. Då ställs enligt lag vissa krav på att företaget i fråga tillhandahåller saklig information och även ger dig som konsument möjligheten att säga upp avtalet inom 14 dagar, om det upprättats på distans. På så sätt har du som privatperson många förmåner.

Men att överlåta tjänsten är ingen given rättighet. Eftersom vi pratar om en tjänst så är det endast ett rättsligt förhållande mellan den som åtagit sig att betala för tjänsten, och de som tillhandahåller tjänsten. För att ta reda på om det finns en rätt att överlåta abonnemanget måste vi därför titta på vad som framgår av enskilda operatörernas villkor.

Vilka operatörer tillåter överlåtelse av mobilabonnemang?

För att se vilka operatörer som faktiskt tillåter dig att överlåta ditt mobilabonnemang har vi sammanställt information från de ledande operatörerna. Som du kan se i diagrammet nedan så tillåter ingen av operatörerna som är aktiva på den svenska marknaden att mobilabonnemangen överlåtes fritt. Däremot kan du som kund överlåta abonnemanget under förutsättningen att operatören i fråga godkänner överlåtelsen.

När tillåter operatörerna att ett mobilabonnemang överlåts?

I vår undersökning blev det väldigt tydligt att samtliga operatörer har gett sig själva rätten att fritt neka en överlåtelse av ett mobilabonnemang. Därför går det inte att säga när operatörerna eventuellt tillåter en överlåtelse. Det är helt enkelt upp till varje enskild operatör att avgöra.

I undersökningen verkade däremot de flesta operatörer vara ganska positivt inställda till att faktiskt tillåta en överlåtelse. Nedan hittar du några avgörande faktorer för att bli beviljad en överlåtelse:

 • Om du har obetalda räkningar eller en innestående skuld till operatören.
 • Om mottagaren har betalningsanmärkningar eller obetalda räkningar hos operatören.

En överlåtelse av abonnemang kan på många sätt likna en kreditprövning. Om du eller mottagaren har betalningsanmärkningar kommer överlåtelsen till största sannolikhet att nekas.

Pausa istället för att överlåta abonnemanget

Om din överlåtelse mot förmodan skulle nekas så finns det fortfarande några alternativ. Många operatörer har exempelvis börjat erbjuda möjligheten att pausa ett abonnemang. Det här innebär att du inte kan använda tjänsten under den pausade tiden, men du behöver heller inte betala månadsavgiften.

Men att pausa abonnemanget är inte alltid en bra lösning. Oftast har operatörerna en begränsad tid för hur länge du kan pausa abonnemang och som sträcker sig mellan sex månader och ett år. Dessutom mister du möjligheten att låta någon annan utnyttja tjänsten.

Övriga alternativ till att överlåta mobilabonnemanget

Nekas du att överlåta ditt abonnemang finns så klart möjligheten att helt enkelt låta någon annan både använda och betala för mobilabonnemanget. Nackdelen med detta är att du som står på abonnemanget kan bli ansvarig för allt som den andra personen gör. Har du ett väldigt stort förtroende för personen är det kanske inget att oroa sig för. Oavsett bör detta endast ses som en sista utväg. 

Referenser

 1. AllTele. Tjänstevillkor. Allmänna villkor, 1 feb 2017.
 2. Fello. Allmänna villkor. 1 mar 2017.
 3. Comviq. Almänna villkor. 21 nov 2015.
 4. Halebop. Telias allmänna villkor för tjänster till konsumenter. 1 jan 2016.
 5. Hallon. Allmänna villkor. 10 mar 2016.
 6. Net1. Allmänna villkor. 1 nov 2015.
 7. Universal Telecom. 1 feb 2017.
 8. Tele2. Allmänna villkor. 1 feb 2014.
 9. Telenor. Allmänna villkor / överlåtelse av abonnemang. 1 nov 2016.
 10. Telia. Allmänna villkor. 1 jan 2016.
 11. Tre. 3S Allmänna villkor. 30 nov 2016.
 12. Vimla. Allmänna villkor. 24 feb 2016.
Tack! Jag använde ert jämförelse verktyg och hittade ett billigare alternativ. Jag sparade över 2000 kr / året! - Sven, Malmö
Tjänsten tillhandahålls av Summarum Media AB. Du kan nå oss via email på [email protected] Summarum Media AB - Broholmen 10 - 00530 Helsingfors - Finland Kontakta oss
Summarum Media AB - bastamobil.se - Alla rättigheter förbehållna.