Billigaste mobilabonnemangen för dig som surfar mycket

Jämför billigast surfabonnamng

Sverige ligger på många sätt i täten när det gäller utvecklingen av mobilnätet. I och med den snabba utbyggnaden av 3G- och 4G-nät har många svenskar fått tillgång till mobilt höghastighetsinternet. Färska siffror visar att Sverige ligger i topp när det gäller mobiltäckning på dessa nät.[1]

I ett internationellt perspektiv är vi svenskar även ovanligt pigga på att använda våra mobiltelefoner för att såväl köpa varor och tjänster på nätet som att interagera på sociala nätverk. Utöver detta så använder vi i allt mindre utsträckning mobiltelefonen för vanliga telefonsamtal och mer för kommunikation som är beroende av datatrafik.[2] Konkurrensen mellan operatörerna är hård och därför har vi i dagsläget stora chanser att få riktigt mycket surf till ett billigt pris.

Tjänst Vad räcker 2GB till?
Netflix 6.6 timmar i låg kvalitet.[3]
Spotify 48 timmar i låg kvalitet.[4]
SVT Play 6 timmar i begränsad kvalitet.[5]
Youtube Ungefär 8-10 timmar i låg kvalitet.[6]

Bästa mobilabonnemangen för dig som surfar mycket


Användning / månad
 Abonnemangen för dig använder mycket surf

Nuförtiden inkluderar i stort sett alla operatörer en viss mängd surf i sina abonnemang. Det går helt enkelt inte att undvika. Detta beror till stor del på att såväl mobiltelefonerna som tjänsterna vi använder har blivit alltmer anpassade till de krav och möjligheter som datatrafiken presenterar.

Man kan lockas att dra slutsatsen att det inte spelar någon roll vilken operatör eller vilket abonnemang man väljer. Men ska sanningen fram så är variationen mellan de olika abonnemangen gigantisk. Därför ska vi titta närmare på de vanligaste operatörerna i Sverige för att se vad de har att erbjuda. I vår undersökning har vi främst fokuserat på två saker – vad man får för ungefär hundra kronor i månaden och vad månadskostnaden hos varje operatör blir om man vill ha en riktigt stor mängd surf.

Jämför mobil och abonnemang

Låg månadskostnad med bra surfmängd

Något som förvånade oss var att skillnaden mellan de abonnemang som ger en stor mängd surf till ett lågt pris och abonnemang som endast lönar sig om man vill ha mycket surf var enorm. Man kan helt enkelt dela upp abonnemangen i två grupper. Hos vissa operatörer får man en hel del surf för en ganska låg månadskostnad, medan andra operatörer inte ens erbjuder lågkostnadsabonnemang. Stapeldiagrammet nedan visar hur mycket surf du får hos de olika operatörerna för 100 kronor i månaden.

Datamängd hos olika operatörer

Är du endast villig att betala en hundralapp i månaden kan du fortfarande få upp till 2GB i månaden. Det är faktiskt inte så illa. Men hur mycket räcker det egentligen? Vi kollade på några av de vanligt förekommande tjänsterna och hur mycket de förbrukade. Med ett sådant abonnemang kan du varje dag lyssna på upp till en timmes musik och titta på ungefär 1-4 kortare videoklipp. Utöver det måste du tyvärr beställa mer surf.

Vilket är då det bästa abonnemanget?

Det är svårt att dra några slutsatser vilket som är det bästa abonnemanget utan att veta hur just ditt användarmönster ser ut. Men om man tittar generellt på situationen är det tydligt att mycket beror på om du är en normal- eller storförbrukare. Normalförbrukaren klarar sig förmodligen på 2GB i månaden, och då framstår både Hallon och Vimla! som särskilt förmånliga alternativ. Medelförbrukaren bör däremot titta närmare på AllTele. Den riktiga storförbrukaren vinner sannolikt på att bli kund hos Tele2 eller Telenor.

Men kan vi helt bortse från hur mycket abonnemangen ökar i månadskostnad när man använder övriga tjänster? Naturligtvis inte. Har vi detta i åtanke så kan vi se att varken AllTele eller Vimla! är särskilt förmånliga eftersom de tar ut en extraavgift för obegränsat antal samtal, SMS och MMS.

Hög månadskostnad ger avsevärt mycket mer surf

Om du är villig att betala en något högre månadskostnad så har du avsevärt mycket fler abonnemang att välja mellan. Det beror på att många av de större operatörerna har valt att helt och hållet fokusera på de kunder som är storförbrukare. Nedan så ser du hur mycket surf du får i förhållande till månadskostnaden för denna sorts abonnemang. Här ser vi att Tele2 och Telenor är särskild förmånliga om du är villig att betala ett ganska högt månadsbelopp. Hos dem kan du få hela 100 gigabyte för en månadskostnad på mellan 500 och 550 kronor.

Kostnad per gigabyte

Ditt användarmönster är avgörande

Fundera noga på hur mycket surf du använder. Använder du internettjänster väldigt sporadiskt? Eller är du uppkopplad nästan hela tiden? Ringer du även mycket vid sidan om? När vi tar alla dessa saker med i beräkningen så framstår fyra operatörer som mest förmånliga – Hallon, Vimla! Tele2 och Telenor. De första två lönar sig främst vid låg- och medelförbrukning av surf, medan de sistnämnda passar den riktiga storförbrukaren.

Många operatörer anger olika siffror när det kommer till hastighet. Faktum är dock att de flesta operatörer i Sverige delar nät och hastighetsskillnaden mellan dem är ganska marginell. Snitthastigheten i vårt avlånga land ligger i nuläget på mellan 11 och 17 Mbps. Jämför detta med världssnittet på 13.5 Mbps. Därför bör man förmodligen inte stirra sig blind på vilket nätverk som operatören ifråga använder.[6] Fokusera istället på förhållandet mellan månadskostnad och hur mycket du egentligen förbrukar.

Referenser

  1. OpenSignal. The State of LTE, Februari 2016.
  2. Deloitte. Global Mobile Consumer Survey 2016. The Swedish Cut.
  3. Hur kan jag kontrollera hur mycket data Netflix använder? Netflix hjälpcenter, 18 mars, 2017.
  4. Spotify Community. Post 1321689. Data usage per hour. 18 mars, 2017.
  5. Svtplay. Om våra tjänster. Videokvalitet. 18 mars, 2017.
  6. Quora. How much data does a Youtube video consume? 18 mars, 2017.
  7. OpenSignal. The State of LTE, Februari 2016.
Tack! Jag använde ert jämförelse verktyg och hittade ett billigare alternativ. Jag sparade över 2000 kr / året! - Sven, Malmö
Tjänsten tillhandahålls av Summarum Media AB. Du kan nå oss via email på [email protected] Summarum Media AB - Broholmen 10 - 00530 Helsingfors - Finland Kontakta oss
Summarum Media AB - bastamobil.se - Alla rättigheter förbehållna.