Billigaste abonnemangen för storanvändaren

De flesta av oss har kommit att förlita oss på att vår mobiltelefon alltid är tillgänglig. Bland svenskar har hela 81 procent en smartphone. Redan vid åtta års ålder har mer än hälften tillgång till en egen telefon.[1] Har man detta i åtanke så är det inte särskilt konstigt att efterfrågan ökar när det gäller mobilabonnemang med stor mängd samtal, meddelanden och data.

Mobilabonnemang för storanvändaren

Abonnemang för storanvändaren


Användning / månad
 I viss mån har denna utveckling trängt bort lågprisabonnemang från marknaden. Numera kan det vara svårt att hitta billiga abonnemang för småanvändaren. Medan småanvändaren inte sällan blir tvungen att söka sig till kontantkort har urvalet för storanvändaren istället vuxit. Men det är inte heller ristat i sten exakt vad som efterfrågas när det kommer till mobilabonnemang. För vissa är det viktigt att kunna ringaandra vill ha riktigt mycket data. Är du en flitig mobilanvändare kan det vara en bra idé att jämföra olika priserbjudanden innan du bestämmer dig för att teckna ett abonnemang. Det kan spara dig en hel del pengar i längden. Därför har vi i denna artikel valt att titta närmare på de billigaste och mest prisvärda abonnemangen för storanvändaren. Förhoppningsvis kan det hjälpa dig att välja det som bäst passar just dina behov och intressen.

Vi vill understryka att denna guide inte är särskilt hjälpsam för dig som använder telefonen i väldigt liten utsträckning. Du bör istället söka dig till abonnemang för småanvändaren eller särskilda kontantkort.

Abonnemang för storanvändaren

Utbudet av mobilabonnemang är i dagsläget väldigt stort. Inte bara finns det fler operatörer än någonsin tidigare, varje operatör har även ett flertal abonnemang. Men genom att titta på operatörernas modeller för prissättning så kan man gå bortom de individuella abonnemangen och se hur förmånlig själva operatören är. Vad som framgick under vår undersökning av svenska operatörer, och som i viss mån förvånade oss, var att man ofta tvingas välja mellan ett prisvärt abonnemang med fokus på data, eller ett prisvärt abonnemang med fokus på samtal och meddelanden. Det verkar som om operatörerna vill tvinga oss att välja.

Är man inte intresserad av att ta ställning till om man är i störst behov av data, samtal eller SMS går det oftast att lägga på en viss månadsavgift hos varje operatör och därmed utjämna skillnaderna. Då försvinner dock även de kostnadsmässiga förmånerna hos varje operatör.

Erbjudanden

Är du en storanvändare?

En viktig fråga är var gränsen egentligen går. När blir man en storanvändare? Då efterfrågan på abonnemang med mer data har ökat under en längre tid[2][3] har vi valt att fästa särskild vikt vid detta. Många av dagens abonnemang har väldigt höga gränser för tillåtna samtal och meddelanden och i många fall inkluderas en obegränsad mängd samtal och meddelanden. Dataförbrukningen blir därför i det närmaste avgörande för huruvida man är en storanvändare eller inte.

Eftersom vi inte kan bortse från att vi faktiskt fortfarande använder mobiltelefonen till att ringa så har vi satt gränsen vid dryga 100 samtal, 100 meddelanden och 5 gigabyte data per månad. I och med detta har vi utgått från att storanvändaren främst använder data men inte vill ha ett begränsat antal samtalsminuter och meddelanden.

Frågeställning Möjliga operatörer
Använder du i princip bara data? Alltele, Universal och Fello
Använder du mer datatrafik än vad du ringer och skickar meddelanden för? Hallon och Vimla
Ringer du mest men använder data regelbundet? Fello, Comviq och Tele2
Använder du telefonen i princip bara till att ringa? Telenor, Telia och Tre
Använder du sällan din mobiltelefon? Du är inte en storanvändare!
Kostnad per gigabyte

När man jämför de svenska operatörerna så framstår Hallon och Vimla som särskilt förmånliga för den som vill ha mycket data. Deras prissättningsmodell är fokuserad på en stor mängd data och har mindre fokus på samtal och meddelanden. Detta står i stor kontrast till de traditionella storoperatörerna som har valt att fokusera på abonnemang med stor mängd samtal och meddelanden med möjlighet att välja till data. Vi ser alltså en skillnad i perspektiv angående vad huvudsyftet med ett mobilabonnemang är.

För att enklare kunna ta ställning till vilken operatör som är mest förmånlig för storanvändare kan du förhålla dig till stapeldiagrammet ovan. Använd även nedanstående tabell för att komma fram till vilken operatörs marknadsmodell som bäst lämpar sig för ditt användarmönster.


Hur ser framtiden ut för storanvändare?

Det är uppenbart att framtiden ligger hos data. Därför är det rimligt att anta att mobilabonnemangen kommer att bli allt mer dataintensiva. Huruvida detta leder till att alla abonnemang även kommer att börja inkludera obegränsade samtal och meddelanden kan vi däremot inte svara på. Lika troligt är det att utvecklingen går åt att nedprioritera samtal och meddelanden till förmån för databaserade alternativ. En grupp som drabbas av denna utveckling är såklart småanvändarna. Men med tanke på utvecklingen verkar allt färre förbli småanvändare. Antalet förmånliga abonnemang för storanvändaren blir samtidigt fler. Så länge man kan svara på frågan om vad man mest behöver – data, samtal eller meddelanden – bör det inte vara så svårt att ta ställning till vilket abonnemang som blir billigast för dig som storanvändare.

Jämför mobilabonnemanget

Tack! Jag använde ert jämförelse verktyg och hittade ett billigare alternativ. Jag sparade över 2000 kr / året! - Sven, Malmö
Tjänsten tillhandahålls av Summarum Media AB. Du kan nå oss via email på [email protected] Summarum Media AB - Broholmen 10 - 00530 Helsingfors - Finland Kontakta oss
Summarum Media AB - smobilabonnemang.se - Alla rättigheter förbehållna.