Att välja rätt surfmängd för mobilabonnemang – hur mycket behöver man egentligen? 

Kontrollera surfmängd i mobilen

För att ta reda på hur mycket surfmängd du behöver är det bra att veta vilken typ av surfare du är. Här hittar du en superbra guide med smarta tips på hur du enkelt kan ta reda på hur mycket surf du behöver, helt utifrån din egen surfprofil. Läs vidare och börja spara stora surfpengar redan idag!

Ta reda på hur mycket surf du förbrukar per månad

När du tecknar ett abonnemang är det inte alltid så lätt att veta exakt hur mycket surf du behöver varje månad. Men har du tidigare surfat i mobilen kan du enkelt ta reda på hur mycket du förbrukat. Det går även att få fram ett surfmönster om du kikar på dina tidigare mobilräkningar.

Typiska surfslukare

Dagligen använder vi appar och tjänster som slukar surfen i din smartphone. Vi har för vana att kolla mejlen, läsa tidningarna, lyssna på musik, streama videoklipp, läsa e-böcker och chatta med vänner och familj. Populära surfslukare är Facebook, Youtube, Spotify och Skype. Mängden data som vi använder genom att ha dessa appar installerade kräver ofta att vi har en stor mängd surf i mobilen.

Hur mycket surf som behövs för dina streamingbehov

Gillar du att lyssna på musik i telefonen? För ca 5GB kan du dagligen streama en timme musik. Har du Spotify i telefonen räcker det däremot med 1GB för att streama musik i drygt 10 timmar. Streamingmängden beror i första hand på vilken ljudkvalitet du väljer. Vill du ha den bästa ljudkvaliteten på Spotify (320 kbps) räcker 1GB till ca 7 timmars streaming.

Att se på film via Netflix tär snabbt på din surfpott. 1GB förbrukas per timme om du kollar på filmer eller serier i standardkvalitet. 3GB krävs det per timme om du väljer att streama i HD-kvalitet.

Tungviktiga vs lättviktiga webbsidor

Med lite över 2GB kan du besöka i genomsnitt 10 hemsidor om dagen. Dock har det på senaste tiden blivit populärt med fotointensiva layouter, något som tynger ner webbsidorna rejält. Till exempel förbrukar Google ca 0,3MB i bandbredd, medan Facebook förbrukar hela 1,2MB.

Beställ surf efter behov

De flesta mobiloperatörer erbjuder surf efter behov. Det innebär att du kan teckna ett billigt abonnemang med riktigt låg surf (0,5-3GB). Är du en sporadisk surfare eller använder mobilen mest till att kolla mejlen finns det ingen anledning att beställa mer surf än så.

Är du en person som ständigt behöver ha tillgång till nätet krävs det ett abonnemang med betydligt mer datatrafik. Medelsurfmängden hos många operatörer ligger på mellan 4 och 12GB. Det här är ett bra alternativ om du gillar att lyssna på musik eller titta på videoklipp i telefonen. Använder du GPS i mobilen bör du också överväga att teckna ett abonnemang med lite mer surf.

För dig som streamar stora mängder data

Använder du mobilen flera timmar om dagen till att streama stora mängder data? I så fall kan du beställa upp till 50GB hos en del operatörer. Det här är lösningen för dig som tittar på film och ringer långa videosamtal. Det här gäller även om du har för vana att dela din surf med andra enheter.

Tips på hur du kan minska din surfmängd utan att sluta surfa

Använd så mycket Wi-Fi som möjligt! Då dras nämligen inte surfmängden från ditt abonnemang. Ofta går det att koppla upp sig till Wi-Fi på arbetsplatsen, kaféet, restaurangen, flygplatsen etc.

Ett annat sätt att minska surfen är genom att kolla upp vilka appar som slukar mest datatrafik. I Android hittar du informationen genom att söka dig fram genom inställningarna till ”Data användning”. Har du en iPhone kan du kolla upp det genom att gå in på ”Mobilnät” under Inställningar.

Tänk på att ett flertal appar har offline-lägen, vilket innebär att du kan ladda ner data (till exempel spellistor) till appen och lyssna offline, utan att använda någon surf alls.

Tack! Jag använde ert jämförelse verktyg och hittade ett billigare alternativ. Jag sparade över 2000 kr / året! - Sven, Malmö
Tjänsten tillhandahålls av Summarum Media AB. Du kan nå oss via email på [email protected] Summarum Media AB - Broholmen 10 - 00530 Helsingfors - Finland Kontakta oss
Summarum Media AB - bastamobil.se - Alla rättigheter förbehållna.